Türk Ticaret Kanunumuzun (TTK) anonim şirketlere ilişkin hükümleri gereğince yönetim kurulu, anonim şirketin yürütme ve temsil organıdır (m. 365). Yönetim kurulu ve kendisine bırakılan alanda anonim şirket yönetimi, kanun ve esas sözleşme uyarınca genel kurulun yetkisinde bırakılmış bulunanlar dışında, şirketin işletme konusunun gerçekleştirilmesi için gerekli olan her çeşit iş ve işlemler hakkında karar almaya yetkilidir (m. 374).

Yönetim kurulu, anonim şirket yönetimine ilişkin yetkilerin bir kısmını yönetim kurulu üyesi olmayan kişilere bırakılabilirken; bir kısım görevlerin üçüncü kişilere devri mümkün olmadığı gibi, bunlardan feragat edilmesi veya yönetim kurulundan alınması da söz konusu değildir. Bu nitelikteki görevlerin neler olduğu ve genel çerçevesi, TTK m. 375.1’de bentler hâlinde sayılmıştır.

Yönetim kurulunun bu konumu, görev ve yetkileri, beraberinde sorumluluğu da doğurmaktadır. TTK hükümleri gereğince yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğunun koşulu, kusurdur. Kusurun genel ölçüsünün ise, yönetim kurulunun özen yükümlülüğü olduğu söylenebilir. Yönetim kurulu üyelerinin görevlerini yaparken ne denli özen gösterdikleri ise, tutum ve davranışları yanında tercihlerine göre belirlenecektir.

Bu yazıda, anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin sorumluluklarının bir kısmı TTK, Türk Borçlar Kanunu (TBK) ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) hükümlerinin kesiştiği noktalar açısından, kısaca değerlendirilmiştir.

Tam metnini, aşağıdaki link aracılığı ile edinebilirsiniz. 

➙ ANONİM ŞİRKET YÖNETİM KURULU ÜYELERİ VE DİĞER YÖNETİCİLERİNİN ORGANİZASYON VE UYUM YÜKÜMLÜLÜĞÜNDEN KAYNAKLANAN SORUMLULUĞUNUN KVKK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ